Blog

Nákupné správanie ľudí vie ovplyvniť aj Songoroo

Všetko na svete je ovplyvniteľné. No najmä ľudia a ich rozhodnutia. Nielen vďaka názorom iných či dnešnej širokej škále výberu, ale najmä nenápadným, no za to dôležitým externým faktorom a vnemom. Okrem vône či chuti, môžeme hovoriť o ďalšom zmysle - sluchu. Na tomto stavia aj Songoroo a dokazuje, že hudba má významný vplyv na naše “nielen” nákupné správanie. 

Možno neviete, ale s hudbou v pozadí sa začalo už v roku 1920, kedy si generál George Squires patentoval komplikovaný proces prenosu hudby cez elektrický kábel. Prvé miesto púštania hudby? Hádajte. Áno, výťahy. Púštali ju v mrakodrapoch na upokojenie ľudí, kedže boli výťahy niečo nové a neznáme. Pomáhalo to aj tým, ktorí mali problém s výškami.

Podľa austrálskej štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of Retailing, robili test na študentoch, ktorí jedli. Rozdelili ich na štyri skupiny a tie umiestnili do iných miestností. Prvej skupine púšťali originál americkú hudbu, druhej čínske piesne a tretia počúvala indické melódie. Štvrtá skupina bola len kontrolná, tej nepúšťali nič. Výsledok? Brutálny.


Zatiaľ čo sa študenti bez vplyvu hudby v drvivej väčšine rozhodli pre americká jedlá, až polovica tých, ktorí počúvali práve indické alebo čínske melódie, sa rozhodli pre jedlá zodpovedajúce typu hudby, ktorá im hrala. Každá skupina si taktiež lepšie pamätala jedlá podľa krajiny, z ktorej pochádzala hraná hudba.  


Túto nenápadnú podprahovú reklamu začína využívať veľké množstvo podnikov a firiem. Gastro nie je jediným segmentom, v ktorom podniky využívajú hudbu k ovplyvneniu nákupu svojich zákazníkov. Prevádzky sa čoraz viac sústreďujú na tempo a hlasitosť, ktoré hrajú významnú úlohu v tejto časti marketingu.


Pri pomalej hudbe (pod 75 bpm) zákazníci minú v predajni viac peňazí, nakoľko sa pohybujú pomalšie a majú viac času prezrieť si jednotlivé tovary. Čím dlhšie sú zákazníci u vás, tým je väčšia šanca, že nakúpia viac.

No v neposlednom rade sa práve hudbou môžete od konkurentov odlíšiť. V Songoroo si môžete nastaviť špeciálny playlist presne vytvorený pre vašu prevádzku. Čo je viac, po čase môžete požiadať o “naliatie” nových pesničiek a tak neustále prekvapovať svojich zákazníkov.